Quantcast
Channel: Millas Trädgård
Viewing all 581 articles
Browse latest View live

Vinrankan...

$
0
0


 För tre år sedan när växthuset kom på plats planterade jag en vinranka med röda druvor. Kanske inget jätte smart drag egentligen för de vet minsann hur man växer...Men jag kunde se mig själv gå in i växthuset med klasarna hängandes över huvudet redo att plockas och avnjutas solvarma och alldeles så där fantastiskt söta och goda som bara egenodlat kan smaka! Första året blev det faktiskt några klasar längst ner på plantan. Ifjol var de några till och plantan satte fart. Jag ledde då upp och sparade ett par rankor i taket. Jag får klippa och hålla efter...men den som väntar på något gott! I år hänger det fullt av klasar över mitt huvud!! Så gott det ska bli när de mognar och hjälp vad jag ska njuta den dagen när första druvan landar i min mun:)




Fårets Dag

$
0
0
Söndagen som passerade gick i våra ulliga kompisars tecken. Det var nämligen Fårets Dag vid hembygdsparken i Boarp, Båstad. Då min kusin på landet (med alla fåren, ni vet, som jag berättat om i tidigare inlägg) är engagerad i Skånes Fårintressenter Nordväst var hon så klart med och stod för fiolerna. Hon hade även lockat med mig och min bästis Annika. Vi ställde ut med våra företag och sålde lite smått och gott ifrån Annikas butik "Drömmar". Såsom tvålar...

 
te och oljor...
 
 
samt trädgårdsprylar och växter.
 
 
Det är mycket fix innan allt är i ordningställt.
 
 
Fast det är jäkligt roligt att vara marknadsknalle!
 
 
Men...hur var det nu med de ulliga, som egentligen var dagens huvudattraktion? Jodå, det bäade friskt omkring oss. Grå, bruna och vita i alla möjliga raser.
 
 
Gamla och unga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fast hur söta fåren än var så måste jag ändå erkänna att min favorit alla kategorier denna dag var alpackan. Så söt, så söt men med den märkligaste kropp, som gör att den nästan liknar ett fantasidjur:-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En trygg gammal trotjänare fanns också på plats och drog runt besökare i en vagn. Det var en riktig Emil häst.
Undras om han hette Lukas?
 
Milla
 

Flädersaft - i sista sekund...

$
0
0

I elfte timmen innan blommorna vissnat på träden fick jag så gjort några flaskor flädersaft. Denna oumbärligt läskande dryck som är ett måste i vårt hem. Lika god i en sommardrink som ett glas med svalkande saft. Nästa år hoppas jag att min rödbladiga fläder har tillräckligt många blommor så det räcker till åtminstone en flaska saft. Rosafärgad...


 
Flädersaft
 
4 liter vatten
4 kg socker
3 påsar citronsyra
40 blomklasar
3 skivade citroner
 
Koka lagen. Varva med fläderblommor, citronskivor och syra. Låt stå kallt 5-7 dagar. Rör runt
2 ggr/dag. Sila saften och häll upp på flaskor.
 
 
 
 
 


Höstanemon...

$
0
0
 
Nu blommar den läckra höstanemonen i trädgården. Vet faktiskt inte vilken sort det är men visst är den ljuvlig! 
 
 
Jag fick en liten planta av min väninna Birgitta för flera år sedan. Nu blir hon strax över metern och står i sol på morgonen sen halvskugga/skugga resten av dagen. Hos Birgitta sprider den sig friskt och det tycker hon är aningen jobbigt. Det problemet har inte jag men den blommar villigt och växer glatt på bredden.
 
 
 Knopparna är lika läckra som blommorna!
 
 
Ha en riktigt skön söndag!
 
Kram
Milla

Lata dagar i solen...

$
0
0
 
 Ofta tänker jag på hur lyckligt lottad jag är som bor på en sådan underbar plats på jorden!


 
 
 
 
Njut av vårt fantastiska sommarsverige!
 
 
 
 
 
 


Röda godingar...

$
0
0

Oj, oj vad jag kan käka körsbär! Hemma hos föräldrarna dignar träden av söta bigarråer, svarta moreller och sura klarbär. Klättrar man bara upp på en stege så kommer man åt de riktigt fina bären uppe i kronan. Varje år är dock en kamp mot stararna. Behagar de dyka upp är det i stora flockar och träden rensas, under ett fasligt tjatter, på ett litet kick. Sen lämnar de kalaset och man står där med lång näsa. I år var vi i alla fall snabbast. Det blev både saft och sylt och på tok för många i magen...
 
Tjoho ifrån trädtopparna!
Milla

Sommarkväll på stranden...

$
0
0

De fantastiska kvällarna som man kan tillbringa nere vid havet är vanligtvis ganska lätträknade under en sommar. Men den sista veckan har varit fylld av just sådana - underbara, varma och sagolikt sköna. Då gäller det verkligen att passa på...

 Kvällsmat i all enkelhet nere vid vår lilla dynstuga med hela familjen samlad. Härligt!

Flera passade på att ta sig ett kvällsdopp i böljan den blå. Badtemperatur? Öhh, 21-22 grader och  alldeles "lagom" varmt ansåg somliga. Jag tillhörde inte den tappra skalan...

Vresrosorna breder ut sig bland dynerna.

Strandrågen vajade i kvällsbrisen.

Intill stugan upptäckte jag att det växte en massa röda härliga körsbär.


Ingen skulle märka om jag plockade några liter med hem...


De blev till tre flaskor av min absoluta favoritsaft som när den kokas med kärnorna ger en liten touch av mandel. En riktig sommarsaft och när den plockas fram i vinter kommer den att ta mig tillbaka till den där underbara och varma kvällen vid havet!

Må så gott!
Kram
Milla





Så kom regnet...

$
0
0
 
Tidigt i morse började det smattra på fönsterblecket. Det efterlängtade regnet hade dragit in över ett snustorrt syd Halland. Upp for jag, sprang runt och stängde till de fönster, som stod på vid gavel för att släppa in nattsvalka i de annars så varma sovrummen. Sen var det ganska skönt att krypa tillbaks under täcket igen, lyssna på skvalandet och helt nöjt konstatera att det skulle bli en självbevattningens dag....


En tur ut i trädgården där allt tidigare hängde av torka var situationen nu den omvända. Regntung. Det som jag blundat för i sommarhettan blev så påtagligt nu. Det var nästan omöjligt att ta sig fram på vissa ställen. Måste verkligen ut med sekatören...
 


Somliga hade förärats både näs- och hakdropp:-)  
 



En del förnäma damer var rädda för vatten och tog skydd under andra...
 


 
Medans det fanns de som verkligen älskar vatten och som passade på att ta sig en tur i vätan...
 
 
Trädgårdsmästaren själv då? Jodå, fasligt nöjd över denna mellandag, som verkar bjuda på både svalka och det välbehövliga vattnet utan att hon behöver lyfta ett finger!
Gäller dock att njuta för det kraxas om 30 grader och åska imorgon...
 
Ha en riktigt härlig lördag!
Milla


Det regnade frön...

$
0
0







När vi flyttade in i vårt hus var vår björk i hörnet på tomten alldeles lagom stor. Det var sjutton år sedan och björken har växt sedan dess! En och annan har också under åren muttrat om vi verkligen inte ska ta ner den, så stor som den blivit. Men, jag är en trädkramare som ryser när jag hör en motorsåg ljuda (vem vet vad som föll??) och älskar vår björk. Den ger skugga, insynsskydd, prasslar med sina löv, ståtar med sin vackra stam och talar om när våren eller hösten är på väg. Den är helt enkelt perfekt där den står!


 
Eller, den är perfekt hela året förutom under just en period. När den börjar släppa sina frön! Vet ni hur många frön en björk har?! Och detta är bara början för jag ser ju hur mycket hänge den har. Sen blev det inte bättra av att vinden låg på rakt på huset och virvlade runt fröna i alla skrymslen och vrår. Överallt ligger de nu, både inne och ute.
 


 
Hade parkerat mig under parasollet ute på altanen för att läsa det rafflande slutet på min deckare. Men hur bra gick det tror ni?! Så irriterande när det "snöade" frön hela tiden! De landade i håret, i boken, på kläderna och i den svalkande saften jag blandat då det var 28 grader varmt ute...

 
Söndagens utlovade regn och åska lös med sin frånvaro. Istället regnade det björkfrön!
 
Med sopkvasten i högsta hugg!
Milla
 
 
 

En högtidstisdag - med luktärtor och pappöron...

$
0
0

Igår var det dagen med stort H!
Det vill säga den stora högtidsdagen! Först firade vi söta kusin Matilda på hennes 20-års dag. En blomsterbukett fick hon med rosor och ljuvligt doftande luktärtor.
Ni vet väl...ju fler man plockar desto mer blommar hon.



På sena eftermiddagen var det sen dags för nästa kalas. Min moster Ulla fyllde 80 år. Ett gardenparty bjöds det på med fantastisk mat, musik och sång. Då jag skulle hålla i sångdelen fick jag ju också bestämma vad den skulle innehålla. Därför "hyrde" jag in min dotter Emma på gitarr och sånghjälp samt svågern J-O på trumpet och körde några klassiker. Tack för det stödet!
Lilla moster (jo, hon är ganska kort i rocken...) sjöng visor och skrattade.
Ok då, är nu hon med på bild så får väl jag också offra mig (min man står bakom mig i skrivande stund och undrar hur lågt en människa kan sjunka...)
Jag vet, det ser för j-t ut! Fast jag får väl bjuda på den (lär väl inte få några nya uppdrag efter detta dock..) och övrig släkt ska vara tacksam...det fanns andra bilder att välja bland. Men jag lovar, har du inte sjungit denna innan så gör det (har klart bättre effekt ju senare på kvällen den sjungs:). Inte ett öga kommer att vara torrt. Man skrattar nästan ihjäl sig för det är verkligen ingen vacker syn...(jag är ju typ ett levande exempel på det!)
Ha en riktigt härlig onsdag! Själv ska jag på fest med alla mina sommarhemvändande bästisar och deras familjer! Ska verkligen bli supermysigt!
PS. Glömde förresten! Moster Ulla har även något annat gemensamt med mig. Hon älskar också luktärtor och det var faktiskt precis vad hon köpte för sin allra första lön när hon var ung. En stor bukett ljuvligt doftande luktärtor!
Kram
Milla
Ni behöver en 5 liters plastpåse till mössa
2 snapsglas i plast som ögon
2 små papptallrikar med utskurna skåror för öronen
samt 2 sockerbitar till tänder
 Här är texten
<!--[if !supportLists]-->1)    <!--[endif]-->Sätt plastpåsen på huvudet
Mel. Du borde köpa dig en tyrolerhatt
Nu har vi skaffat oss en rolig hatt
Bara därför att, locka fram ett skratt
Man skulle kunna tro att vi fått fnatt
För att få det lite glatt
<!--[if !supportLists]-->2)    <!--[endif]-->Sätt på pappöronen
Mel. Små grodorna
Små festisar, små festisar är lustiga att se,
Små festisar, små festisar är lustiga att se,
Så gulliga öron av papper hava de,
Så gulliga öron av papper hava de
<!--[if !supportLists]-->3)    <!--[endif]-->Sätt sockerbitarna under läppen
Mel. Love me tender
Flabb med tänder flabb med smil,
Gör att man blir nice,
Nu det händer det blir stil
På vårt lilla face
<!--[if !supportLists]-->4)    <!--[endif]-->Sätt på plastögonen
Mel. Leende guldbruna ögon
Stirrande gloende ögon, har jag förälskat mig i,
Stirrande gloende ögon, med djup att man drunknar däri!!

Lila 'Tequila'...

$
0
0

Snart dags att få sig ett spännande smakprov av den färgstarka blåvioletta paprikan 'Tequila', som jag odlar i växthuset för första gången. Den ska visst vara mild och god i smaken. Har dock inte riktigt bestämt mig för ännu om jag tycker den ser aptitlig ut eller inte...
 
Trevlig helg!
Milla


Djungelliv...

$
0
0
Jag kände det redan när jag drog upp rullgardinen i morse. Det skulle bli en solig, varm och fin dag! Så jag hoppade i bikinin och en nätt liten (jag skulle ju inte visa mig bland folk var tanken...) vit sommarklänning gjorde mig en kopp te och satte mig på altanen med dagens Laholms Tidning för att insupa atmosfären. Då LT är en ganska tunn tidning, som dock ser till att vi ortsbor blir uppdaterade med senaste nytt, så är den snabbt läst. Räcker till en kopp te ungefär. Bäst som jag satt där och njöt av lugnet såg jag det!! Jag (och min tåliga stackars familj, gud bevars) lever i en djungel! Herregud vad allting helt plötsligt hade växt över alla bredder. Det var som om jag levt i ett rosenrött skimmer med skygglappar för ögonen. När hade det hänt? (Hade inte A gruffat något härom dagen?) Rosorna hade fått meterlånga skott som stod rakt upp. Daggkåpans brungula halvt vissna blommor var lika trista nu som de var underbara för en månad sedan. För att inte tala om alla andra överblommade perenner. I panik ställde jag ner tekoppen, grabbade första bästa sekatör och gick loss!
Klipp, klipp, klipp!
 
 
Utanför staketet hängde rosorna...
 
 





I samma stund som sekatören kom fram försvann min verklighets uppfattning kan man sorgligt nog säga. Där for jag fram utan skor i värsta Ernstandan fortfarande klädd i min "nätta" vita sommarklänning, definitivt inte lämpade för trädgårdsarbete. Klättrade i rabatterna så fötterna blev jordiga och bruna. Bara lite till! Ut på gatan, jag som inte skulle visa mig bland folk...
Efter en timma var jag genomsvett (termometern visade 27 grader!) och såg då hur jag såg ut. Gode värld!
Tur att ingen annan var hemma och såg eländet. Duschen nästa och tvättmaskinen för den arma klänningen.
 
 
 
 
 
 
 
 

När lugnet lagt sig och jag åter igen satte mig under parasollet kunde jag trots allt konstatera att det blivit aningen luftigare omkring mig. Floxen lyste i solen och livet kändes med ens så mycket lättare!


 
10m2 avklarat...klipper en ny rabatt en annan dag. Då ska jag dock vara bättre förberedd! Det är ju trots allt ganska bra att använda både handskar, skor och för ändamålet rätt klädsel när man ska arbeta i trädgården:)
 
Kram på er!
Milla
 

Där som sädesfälten...

$
0
0
 
På den bördiga laholmsslätten börjar sädesfälten att mogna. Vajande vete, som börjar anta en mörkare ton och kornets ax som böjer sin nacke. När trösket är i full gång tycker jag att det känns lite vemodigt. Sommaren går in på slutfasen, åkrarna är snart svarta igen och hösten är liksom obönhörligen på väg.
 
 
Idag var jag helt enkelt tvungen att stanna till med bilen mitt emellan två stora fält och plocka fram kameran (min kompis på vägen) och föreviga denna bild innan den är borta.
 

 När jag var liten tillbringade jag mycket tid hos mina morföräldrar på landet. Då kornet (det odlades mest korn) började mogna tuggade morfar på kornen och ju hårdare de var desto mindre vatten innehöll de och då började de bli dags för tröskning. Dessutom behövde ju inte säden torkas så länge uppe på magasinet då.
 


Tröskningen på den tiden (och även idag så klart) innebar mycket arbete både för de som var ute och jobbade och för de som stod i köket och skulle serva alla med frukost, förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe. Hade karlarna tur kunde det även vankas en liten kaffegök...Nåväl, svunna tider med underbara minnen av dofter och framför allt människor, som man alltid bär med sig

Kram
Milla

Beta vulgaris...

$
0
0
 
Första rödbetorna är skördade.
 
 
Ser riktigt fina ut. Odlar två olika sorter i år i mina små odlingslådor. Röd 'Detroit Dark Red 2' och en vit som heter 'Albina Vereduna'
 

 
De första skall avnjutas kokta sen skivade och toppade med aningens smält Chevréost, balsamvinäger, valnötter och lite honung...Mums filibabba! Fast det får jag väl i vanlig ordning äta själv, då ingen annan i familjen är så vidare förtjust...i osten. Men inlagda det går däremot hem så det måste kokas!
 
Må så gott!
Milla

Slottsfru - jag?? Nja...

$
0
0
 
Härom dagen gjorde familjen en utflykt. Någon tonåring behövde paus ifrån golfträning och dator (!), någon hade jobbat mycket och ville se något annat i världen samt den tredje var allmänt uttråkad och hängde på. Jag och A tog tillfället i akt, det är inte så ofta de vill följa med nu för tiden. Vi lockade med lunch och lite shopping och det föll i god jord. Sen att vi tog en avstickare till Krapperups slott kunde ju inte annat än berika deras, i mitt tycke, bleka kulturella liv!
 

Krapperups slott är ett av Skånes äldsta slott med anor från 1300-talet och ligger strax utanför Höganäs. Det har en väldigt fin liten naturromantisk park med både porlande bäckar, små röda Kina inspirerade broar, dammar med guldfiskar, slingrande stigar, rhododendron, exotiska träd och stora praktexemplar av våra egna inhemska träd.
 
 
På 1600-talet anlades, som sig borde under den tiden, en barockträdgård, vilken under 1700-talet övergick i den tidens populära nyttoträdgård med mycket fruktträd och växthus. På 1800-talet blev nyttoträdgården en engelsk trädgård med inspiration ifrån Norrvikens trädgårdar och Sofieros slottsträdgård.
 
 

Höga gamla tegelmurar är jag svag för...
 


En äkta vallgrav, så klart!
 
 
  Undras om man skulle trivas på ett slott? Jag kunde för all del nästan se mig själv svassa runt på stigarna iklädd en vacker krinolinklänning snurrandes på ett romantiskt litet vitt spetsparasoll knipsandes en liten ros här och där...Men, jag vet inte. Det sägs att det spökar. Slott har ju den ovanan. Kanske inte så käckt ändå...
 
 
Sen hade jag dessutom fått bo där själv! För innan jag ens hade "svassat" färdigt och insupit den speciella slottsträdgårdsfrusatmosfären i solskenet var hela familjen försvunnen! Då stod de vid bilen och undrade när det var dags för mat, glass och shopping?!
 
Kramar på er ifrån
"slottsfrun"

Tjejdag, bad och dansk guf...

$
0
0

En underbart solig, skön dag i sällskap med bästa Annika och Marianne på norra Själland i Danmark. En sån där dag ni vet med fniss, god mat, shopping och mys i största allmänhet!
En dag som fick bli som den ville med stopp där vi kände för det. Sagt och gjort.  Mitt under bilturen fick vi för oss att TVs Camilla Plum (som lagar mat ) skulle ha sin gårdsbutik "Fuglebjerggaard" inte långt ifrån vår rutt. Jo visst var det så. Men när vi väl snurrat hit och dit och kom fram, var det - stängt! En litet varv tog vi trots allt i den lilla plantskolan. Och jag vet inte. Det var väl så där...
 




 
Däremot tog Marianne med oss till en underbar butik som hette "Prestebakkegård bolig och have" och låg utanför Tisvildeleje på västkusten.
 
 
 
Mina fina flickor!
 
 
Ute vid havet i Tisvildeleje stannade vi och tog ett sagolikt dopp i havet!
 

 
Tiden går fort när man är lycklig! Vårt sista stopp denna underbara dag blev Gilleleje.
 


 
Och som kronan på verket skulle vi så klart ha en dansk softis med sjokoladesaus! Danskarna är tydligen det folk som äter mest glass per capita än något annat land i världen...Även om vi i ärlighetens namn fortfarande var rätt mätta sen den där pizzan vi klämt i oss för knappt ett par timmar sen. Men, men är man i glasstokiga Danmark så är man! Nu hör till saken att jag tjatat hål i öronen på mina väninnor att jag skulle ha guf på min glass. Guf är, ja hur ska jag förklara, som smält marshmallow. Fasligt sött och sliskigt egentligen...
När jag ätit mig ner till struten var jag så mätt att jag höll på att sprängas:) Fast gott var det och jag njöt varje sekund! Banta? En annan dag...
 
 
 
Skymningen föll och mörka moln tornade upp sig över horisonten. Dags att bege sig med hemåt med färjan över Helsingör till Helsingborg. Tack för en super mysig dag Girls! Och ni andra out there, har ni aldrig varit i Danmark - åk dit om ni får möjlighet!
 
Kram
"Guf"Milla
 

I fuchsiakungens rike...

$
0
0
Nu har det hänt igen! Jag har träffat en till sån där härlig - fantast, specialist, nörd ja, kalla det vad du vill! Helt underbart! Någon som är så hängivet intresserad av sin hobby. Kan allt, provar allt och begåvad med en ängels tålamod har pappas kusin en sagolik odling av 130 olika fuchsia sorter! Ska jag vara helt ärlig vet jag inte hur många gånger jag sa  -"men..", -"helt otroligt...", "fantastiskt..." under mitt besök. Tänkte på allt jobb som ligger bakom. Alla krukor som ska lyftas in till vintern och ut på våren. Omplantering, förökning och vattning. Jag blir så imponerad! Kameran klickade i ett och nu sitter jag här och ska välja ut lagom antal bilder. Fullkomligt omöjligt, det blir många. Ha överseende och håll till godo!
 
 
Han har byggt ut ett stort, fint vattensystem med timer, vilket är förståligt med alla de krukor som ska vattnas varje dag och med tanke på att fuchsior absolut inte får torka ut (inte konstigt att mina alltid får löss och elände på sommaren...). I en 1000 liters tank blandar han vatten med gödning som sen leds ut i slangar till varje kruka. En liten slurk varje dag. Jag såg inte ett enda gult blad och inte en lus så långt ögat kunde nå.
 
 
Det fanns flera riktiga praktexemplar! Krukorna var väl förankrade ner i marken med järnrör för att inte välta.
 
 

Någon var pytte, pytte, pytte liten med blå kant.
 
 
Min favorit direkt. En alldeles egen skapelse! Fortfarande utan namn men ack så vacker. Stor och fluffig med fantastiska långa knoppar. Oj, oj, oj...
 
 
 
 
 
 
 
Hoppsan! Syrran hade också nästlat sig in:) I matchande klädsel dessutom dagen till ära!
 
 
 
Liten som en fingerborg...
 
 
Variegerat bladverk och lååånga blommor.

 







Det är tydligen ingen konst att få en fuchsia stickling att ta sig... Vi fick sticklingar med oss hem. Återstår att se hur länge de överlever innan vi får komma krypandes tillbaka med svansen mellan benen och be om nya...I denna trädgården används ett litet knep. Efter att ha provat handelns rotningsmedel utan större resultat använder han sig istället av - kanel. Funkar tydligen jätte fint! Sticklingen doppas någon cm i kryddan sen ner i fuktig jord.
 
Alla sorterna är numrerade och namnen står snyggt och prydligt i en lista. Undrar ni varför jag inte skrivit ut några  så beror det på att min hjärna har glömt. Men fina namn hade de...
 

Efter rundvandringen slog jag mig ner med en belåten suck till dukat bord med kaffe och vaniljdoftande bullar. Mitt på bordet tronade (så klart, vi var ju hos ett riktigt proffs) en vattenfylld skål med olika sorters fuchsiablommor. Lila, vinröda, vita, rosa, dubbla och enkla...
 
 
 Sticklingarna står nu i mitt växthus och jag ser redan fram emot den första blomman. 
Ska, som sagt, bara få dem till att överleva först... 
 
Namn på hans egen fuchsiaskapelse?? Jo, jag har funderat, 'Karin' kanske, efter hustrun. Hon som bjöd på bullar, som smälte i munnen. Tack för ett härligt besök!
 
Ha en skön helg mina vänner!
 
Kram
Milla

Djungelliv - i Skåne...

$
0
0
I januari detta året gjorde jag ett inlägg om Trädgårdsamatörernas träff "Trädgårdsfest mitt i vintern" i Varberg. Där lyssnade vi bland annat på Thomas Bergqwist, som tillsammans med sin fru Annika har en djungelträdgård mitt i ett stort villaområde i Staffanstorp, Skåne! Detta var vi trädgårdstjejer så klart tvungna att se med egna ögonen. Lät ju hur spännande och galet som helst! I söndags bar det så iväg söderut.


Föga anande man vilken oas som gömde sig bakom porten i detta "vanliga" villaområde.

 
Minst 4 meter hög uppstammad bambu, som rasslade underbart över våra huvud välkomnade oss. På denna knappt 600 m2 stora tomten (inkl hus och garage, alltså inte mycket plats...) anlagd sedan 2005 samsades bambun med bl a ingefära, stora trädormbunkar, palmer och bananplantor. Så fint!
 
Blommande ingefära.


Thomas och Annika hade tänkt mycket på växternas bladverk. Stora fantastiska blad blandades med pyttesmå i rött, grått, grönt, randigt och fläckigt.
 

 
 
 















Vatten - ett måste i en djungel så klart!













Fina Annika under den stora fantastiska trädormbunken.
 
 
 Vad gör man då med en sådan raritet på vintern? Jo, man bygger ett stort frigolithus och täcker hela växten;) Andra ömtåliga växter hamnar i uterummet. Där är det trång på vintern.
 
 
Thomas rekommenderade, att om man ville satsa på en trädormbunke så skulle man försöka få tag på en stock, som bilden nedan, och sätta den i rabatten samt ge den stödpinnar runt omkring så den kan rota sig. Då tjänar man många år eftersom den växer väääldigt långsamt...
 


Smarta blad med vattenavrinningsanordning.
 
 

Thomas är oerhört kunnig och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Då han i stort sett är ensam i Sverige med att bo i en djungel är utbudet av material därför inte stort och han köper därför en hel del växter ifrån utlandet bl a Tyskland.




Ljuset silas så härligt genom lövverket och man förstår att det är en svalkande miljö även en riktigt varm sommardag.
 
 
Det var med stor beundran vi lämnade Thomas och Annika och deras fina trädgård. Alla olika arter de lyckats samla på en så liten yta, som kändes så mycket större än den var. Imponerande!
 
Ha en fin vecka!
Milla

 
 
 
 

Njut av sensommaren...

$
0
0
 
Söndag. Hög frisk luft. Solsken. 19 grader varmt. Lite östlig vind som rasslar i träden. Tyst i kvarteret förutom grannens lilla tös som lärt sig cykla och gör så runt, runt, runt. Fjärilar som fladdrar förbi.
Trädgården som övergått ifrån milda och ljuva färger till mustiga gula och orangea. Gräsen som svajar. Den underbara sensommaren är här!


Min favorit praktrudbeckian med det långa latinska namnet Rudbeckia fulgida var. speciosa 'Goldsturm'.
 


Pärlrönnen i den nya lilla rabatten. Kan nog bli fint om några år när den får växt till sig. Härliga höstfärger ser jag fram emot.
 
 
Lite, lite till sen är vindruvorna i växthuset mogna. Det är sorten 'Einset'. "En dessertdruva med unik jordgubbsarom", står det på etiketten. Jaha ja, söta och goda är de i alla fall. Men jordgubb...kanske, om man är en finsmakare så. Jag ska bara mumsa jag. Nu när det efter tre år äntligen hänger klasar ner ifrån taket precis så där som jag drömde om när jag planterade den.
Njuta av känslan ska jag i alla fall!


Rosenflockeln, Eupatorium purpureum,är fjärilarnas och insekternas favorit
.

Hoppas ni har en riktigt härlig söndag! Sommaren har ju fortfarande mycket att erbjuda av färg, grönska och skörd. Så njut, njut, njut!
 
Kram
Milla

Fint besök på jobbet...

$
0
0

Det är minsann inte var dag, som man får så här fint besök under en arbetsdag!
 
 
En nyfiken skara! Tyckte kanske att gräset verkade grönare på andra sidan staketet...
 
Må så gott!
 
Milla
 
Viewing all 581 articles
Browse latest View live